Eén Belgische melding overlijden trombose en weinig bloedplaatjes na vaccinatie

In ons land is tot nog toe één geval gemeld van een splanchnische veneuze trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie tegen COVID-19, met het overlijden tot gevolg. Dat zegt het geneesmiddelenagentschap FAGG op zijn website. De melding is in detail onderzocht en er is sprake van onderliggende aandoeningen die dat overlijden kunnen verklaren, klinkt het.

Van cerebrale veneuze sinustromboses - bloedklonters in de hersenen met een laag aantal bloedplaatjes - is tot nog toe niets gemeld, zegt het FAGG nog.

De Belgische ministers van Volksgezondheid beslisten woensdagavond in een interministeriële conferentie om het coronavaccin van AstraZeneca de komende vier weken enkel nog toe te dienen aan 56-plussers.

Die beslissing volgde op het onderzoek van het risicobeoordelingscomité van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA, dat concludeert dat de combinatie van bloedklonters en een laag aantal bloedplaatjes een - zij het erg zeldzame - bijwerking kan zijn van Vaxzevria, de naam van het vaccin dat ontwikkeld werd door Oxford en AstraZeneca.

Het comité heeft 62 meldingen van cerebrale en 24 meldingen van splanchnische veneueze trombose onderzocht, waarvan 18 met een dodelijke afloop. De algemene voordelen van het vaccin blijven wel opwegen tegen de risico's op bijwerkingen, benadrukt het EMA.

Het FAGG benadrukt op zijn website dat de kans dat iemand die zeldzame bijwerkingen ontwikkelt "zeer klein" is. Wie kortademigheid, pijn op de borst, een zwellend been, aanhoudende buikpijn, neurologische symptomen zoals ernstige en aanhoudende hoofdpijn en wazig zien of kleine bloedplekjes onder de huid - buiten op de plaats van de prik - opmerkt na de vaccinatie, moet wel onmiddellijk medische hulp inroepen, klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.