Duitse minister Volksgezondheid rekent op spoedige EU-goedkeuring vaccin

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn rekent op een spoedige beslissing over de toelating van coronavaccins in de Europese Unie (EU). Verpleegkundigen, artsen en anderen werken dag en nacht en in het weekend tijdens de gezondheidscrisis, aldus de minister. Een snelle EU-beslissing is aangewezen.

Spahn beklemtoonde dat het er niet om gaat eerst te zijn. Beslissend is het om veilige en werkzame vaccins te bekomen, belangrijk voor het vertrouwen, aldus de Duitse minister. Daarvoor moeten de voorziene studies met tienduizenden vrijwilligers volledig worden gevoerd, klonk het.

In de EU zijn toelatingen voor twee vaccins aangevraagd: een van het Duitse Biontech samen met het Amerikaanse Pfizer en een van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Het Europese geneesmiddelenagentschap bestudeert de aanvragen en moet ten laatste op 29 december een resultaat geven. Het Verenigd Koninkrijk maakte eerder bekend het vaccin van Biontech/Pfizer voor noodgebruik te hebben goedgekeurd.

Spahn beklemtoonde dat de EU bewust een gezamenlijke beslissing over vaccins voor alle 27 lidstaten voorbereidt. Dat is volgens hem belangrijk met het oog op de Europese solidariteit.

Met het oog op de Britse verklaringen over de voordelen van de brexit bij de goedkeuring van het vaccin, zei Spahn dat Biontech een Europese ontwikkeling is. "Dat dit EU-product zo goed is dat het in het Verenigd Koninkrijk zo snel is toegelaten, toont dat de Europese en internationale samenwerking het beste is in deze crisis", klonk het.

"Terwijl de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voor spoedprocedures gekozen hebben, kozen wij voor de normale, voorwaardelijke aanpak. Dat is een beproefde procedure, maar wel een die kan leiden tot een andere timing."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.