Voor het eerst twee overlijdens in België in verband gebracht met toediening coronavaccin

Voor het eerst sinds het begin van de vaccinatiecampagne in België wordt bij twee overlijdens een oorzakelijk verband met een coronavaccin waarschijnlijk geacht. Dat blijkt uit de wekelijkse stand van zaken van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het gaat in beide gevallen om Vaxzevria, de nieuwe naam van de entstof van AstraZeneca.

In één geval is er sprake van capillair leksyndroom, een zeer zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door lekkage van vocht uit bloedvaten wat leidt tot zwelling van weefsel en daling van de bloeddruk. In het andere geval gaat het om immuun trombocytopenie, waarbij patiënten antistoffen aanmaken die zich hechten aan het oppervlak van hun eigen bloedplaatjes. Een link met een inenting met Vaxzevria wordt door het FAGG in beide gevallen als "waarschijnlijk" beschouwd.

In het totaal ontving het FAGG tot en met 18 mei 14.601 meldingen van bijwerkingen na een vaccinatie met een coronavaccin. In die periode kregen 3.899.953 personen minstens één dosis van een coronavaccin.

Hiervan werden 4.639 meldingen in de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank Eudravigilance geregistreerd. Van die bijwerkingen ging het in de overgrote meerderheid van de meldingen over koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats. "Deze reacties zijn gekende bijwerkingen en zijn in de bijsluiter beschreven. Dit zijn normale reacties die wijzen op de activatie van het immuunsysteem. Ze verdwijnen meestal na enkele dagen", aldus het FAGG.

Bij de mRNA-vaccins (Pfizer/BioNTech en Moderna) werden deze bijwerkingen vaker gemeld na toediening van de tweede dosis, terwijl bij het AstraZeneca-vaccin deze vaker werden gemeld bij de eerste dosis.

Het FAGG beschouwt 3.077 meldingen als ernstig, vooral omwille van tijdelijke arbeidsongeschiktheid of de onmogelijkheid om het huis te verlaten. In 126 gevallen gaat het om overlijdens, op twee gevallen na werd er echter geen formeel oorzakelijk verband vastgesteld met een COVID-vaccin.

Het FAGG vraagt mensen om bijwerkingen te blijven melden via www.eenbijwerkingmelden.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Dirk HIMPE

    21 mei 2021

    Is er bekend gemaakt welk het geslacht en de leeftijd waren
    van deze 2 patiënten ?

    Dirk Himpe MD PhD