De Croo over feestdagen: "Vooruitgang van voorbije weken niet op vier dagen verspelen"

Een ruime versoepeling van de coronamaatregelen voor de feestdagen zit er niet in. Dat bevestigde premier Alexander De Croo donderdag nog eens in de Kamer. "Ik zou niet willen dat we de vooruitgang van de voorbije weken gaan verspelen op basis van vier dagen."

Morgen buigt het Overlegcomité zich opnieuw over de epidemische situatie in ons land. Op de agenda staat onder meer een evaluatie van de sluiting van de niet-essentiële winkels en een navigatie-instrument dat de beheersing van de epidemie op de lange termijn moet kunnen sturen.

Maar veel mensen, onder meer ook CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, dringen aan op een "perspectief op warme feestdagen", zij het dan in beperkte kring.

Kerst: kleinschaliger

De Croo begrijpt die vragen, zei hij tijdens de plenaire vergadering in de Kamer. Maar kerst zal "kleinschaliger en voorzichtiger" moeten zijn dan gewoonlijk, benadrukte hij. "Het perspectief waar we van moeten uitgaan is dat van wintermaandén. Ik zou niet willen dat we de vooruitgang van de voorbije weken gaan verspelen op basis van vier dagen. Dit mogen we niet door onze vingers laten glippen."

Volgens de premier is daar over het algemeen begrip voor. "Vergeet niet dat er bij duizenden gezinnen een lege stoel zal zijn van een persoon die ze hebben moeten verliezen de voorbije maanden. Ik zou heel graag hebben dat als we volgend jaar kerstmis vieren, er niet in nog meer gezinnen een lege stoel is omdat we er niet in slaagden om de komende weken te doen wat nodig is."

De gezondheidssituatie staat sowieso nog niet meteen veel versoepelingen toe, benadrukte de premier. "Het aantal besmettingen daalt, het aantal hospitalisaties daalt en dat toont aan dat de maatregelen en de collectieve inspanning van de elf miljoen Belgen effect hebben. Maar er is absoluut geen reden om nu over te gaan tot gedrag dat onvoorzichtig zou zijn."

Volgens De Croo is onder meer de positiviteitsratio - het aantal uitgevoerde testen dat positief blijkt te zijn - met 14 procent nog veel te hoog. "Volgens alle specialisten moet dat dalen tot ongeveer 3 procent om in een beter beheersbare situatie te komen. We moeten onder ogen durven zien dat dit nog een lange weg zal zijn. Eén ding is zeker: als we morgen verkeerde beslissingen nemen, dan zullen we daar overmorgen de gevolgen van dragen."

Heropening niet-essentiële winkels

Over een eventuele heropening van de niet-essentiële winkels, al dan niet na afspraak, leek De Croo iets optimistischer. "Ik merk dat er bijzonder veel bereidheid is bij winkeliers om de veiligheid van iedereen te kunnen garanderen. Dat is een goede zaak." Volgens de premier wordt er sinds een paar dagen in elk geval al nauw overlegd met de provinciegouverneurs om te bekijken hoe een eventuele heropening veilig kan gebeuren. "Dat zal in elk geval heel wat organisatietalent en verantwoordelijkheidszin vragen van lokale besturen en winkeliers, maar ook van iedereen die gaat winkelen", benadrukte hij.

N-VA-fractieleider Peter De Roover pleitte bij de premier alvast voor een perspectief voor de ondernemers. "Winkelen na afspraak en bij grotere zaken met klantentellers is ongetwijfeld op een veilige manier mogelijk", zei hij. De Roover vroeg ook voor een iets soepeler regime tijdens de feestdagen. "We hebben zware maatregelen opgelegd aan de bevolking en dat was nodig, maar ze laten zich ook voelen op het mentale vlak. We moeten mensen perspectief bieden, zodat ze die ook kunnen volhouden." Bovendien wordt het volgens de N-VA-fractieleider sowieso erg moeilijk om te controleren op inbreuken en zouden al te strenge regels er wellicht toch alleen maar toe leiden dat mensen ze massaal aan hun laars lappen.

Volgens DéFI-Kamerlid Sophie Rohonyi kunnen ondernemers veilig heropenen op afspraak. "De beelden van de vele Belgen die in de buurlanden gaan shoppen steken hen de ogen uit. We moeten de bevolking perspectieven geven, maar dan zonder een derde golf te riskeren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.