De Block oppert versoepeling bubbel van vijf

De 'bubbel van vijf' zal woensdag besproken worden op de volgende Nationale Veiligheidsraad. Mogelijk wordt die regel versoepeld, maar dan zullen andere maatregelen strenger moeten om dit te compenseren. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block zaterdag gezegd in De Ochtend op Radio 1.

"De opdracht is: hoe vinden we een veilige manier van verder leven naar de winter toe, waarbij je vermijdt dat mensen in een sociaal isolement komen te zitten. Geen volledige vrijheid, maar wel leefbaarheid" zei De Block.

Daarbij ligt ook de bubbel van vijf op de tafel. "Dat zijn die mensen waarmee je wel nauw contact hebt, die je bij wijze van spreken eens tegen je 'frak' trekt. Maar dan heb je al die andere contacten waarbij je wel alle maatregelen strikt moet blijven toepassen. Er zijn mensen die dat te beperkt vinden, gezinnen die zeggen dat dat niet haalbaar is. Dus we gaan zien wat we daaraan kunnen doen. Er liggen dus scenario's op de tafel om te zien wat we daaraan kunnen doen, hoe je daar toch een versoepeling kunt doen."

Als zo'n versoepeling er komt, zullen andere maatregelen strenger moeten om dat te compenseren. "Je geeft een beetje, dus het virus zal meer vat krijgen. Dan moet je een andere maatregel nemen waardoor je het terug inbindt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.