Versoepelingen in Waalse rusthuizen als acht op de tien bewoners gevaccineerd zijn

Vanaf maandag kunnen woonzorgcentra waar acht op de tien bewoners tien dagen eerder hun tweede vaccin hebben gekregen, versoepelingen doorvoeren in de activiteiten, bezoeken, uitstappen en gezamenlijke maaltijden. Dat staat in een omzendbrief die Waals minister van Gezondheid Christie Morreale vrijdag naar de woonzorgcentra heeft gestuurd, zo meldt ze zondag.

De omzendbrief is gebaseerd op een advies van de experten van de GEMS van vorige week, maar legt eigen criteria op. Zo stelde de GEMS een vaccinatiegraad van 90 procent voor, maar voert de Waalse regering de versoepelingen al in vanaf een vaccinatiegraad van 80 procent.

Eens die graad bereikt is, kunnen de individuele en collectieve activiteiten binnen de instelling hervatten. Dat geldt ook voor de maaltijden in de gezamenlijke eetzaal. Dat geldt niet voor mensen die ziek zijn, terwijl moet genoteerd worden wie waar zit.

Elke bewoner mag twee bezoekers ontvangen, die om de twee weken kunnen wisselen. Fysiek contact is daarbij toegestaan. De bezoekers dienen wel geregistreerd te worden.

Boodschappen en uitstappen zijn toegestaan, met respect van de geldende gezondheidsmaatregelen, maar een bewoner die meer dan twee dagen buiten de instelling verblijft, wordt bij zijn terugkeer beschouwd als een persoon "met een hoog risicocontract", met de verplichte dubbele test en isolatie gedurende tien dagen.

Voor de minister gaat het om "een begin van de terugkeer naar een normaal, vrij en gelukkiger leven voor iedereen". Haar woordvoerster wijst erop dat een meerderheid van de Waalse woonzorgcentra reeds boven de vaccinatiegraad van 90 procent zit. De vaccinatie van het personeel loopt verder en zou in de komende weken afgerond moeten worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.