Covid-19 heeft mogelijk aanzienlijke impact op spermakwaliteit

Er zijn aanwijzingen dat covid-19 de spermakwaliteit aantast. Dat zeggen Belgische onderzoekers op basis van de eerste resultaten van een lopende studie. Bij een meerderheid van de geanalyseerde stalen ligt het aantal zaadcellen een pak lager dan wat normaal is.

Het onderzoek gaat uit van onderzoekscentrum Femicare in samenwerking met UZA, het Antwerps medisch laboratorium AML en ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). "Sinds juni analyseren we de spermastalen van mannen die besmet zijn geweest met het coronavirus", zegt gynaecoloog Gilbert Donders van Femicare en het UZA. "We willen honderd stalen analyseren en zoeken daarvoor nog proefpersonen."

Uit een eerste analyse bij 26 mannen blijkt alvast dat er mogelijk imposante impact is op vlak van genetische schade, hoeveelheid zaadcellen en de beweeglijkheid van de zaadcellen. Bij een meerderheid is de kwaliteit aanzienlijk lager dan gemiddeld. "We hebben geen 'vooraf-staal' om te vergelijken, maar de schade is duidelijk genoeg om te spreken van beginnende aanwijzingen", zegt Donders.

Het goede nieuws van de eerste proefpersonen is dat er na een tweede staalafname vier à vijf maanden later, herstel is opgetreden. Dat herstel is evenwel traag.

Donders verduidelijkt nog dat er bij de studie geen sporen van covid-19 in de sperma is aangetroffen. "Het is dan ook nog niet aangetoond dat het gevaarlijk zou zijn om aan kinderen te beginnen. Maar het zal mogelijk langer duren voor er een succesvolle bevruchting plaatsvindt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.