Coronacijfers blijven (trager) stijgen in heel het land

Tussen 11 en 17 oktober waren er elke dag gemiddeld 8.975,4 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, een stijging met 68% in vergelijking met de zeven dagen ervoor. "Mogelijk wijst dit op de eerste tekenen van een vertraging van de toename. Momenteel verdubbelen de cijfers om de negen dagen, terwijl een vijftal dagen geleden dit nog om de zeven dagen was", aldus Van Gucht.

Er liggen nu al bijna 3.000 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis, zo heeft viroloog Steven Van Gucht. Hij waarschuwt ook dat er eind deze maand duizend coronapatiënten op intensieve zorg kunnen liggen, als de stijging zich tegen het huidige tempo blijft voorzetten.

"De cijfers blijven voorlopig stijgen in heel het land", aldus Van Gucht. "Dat is te verwachten. Het is nog te vroeg om het effect van de maatregelen te kunnen zien."

In de periode van 14 tot 20 oktober werden elke dag gemiddeld 295 mensen opgenomen in het ziekenhuis (+94 procent). Dinsdag kwamen er zelfs 411 coronapatiënten bij, wat twee derde is van het aantal opnames dat tijdens de piek van de eerste golf werd gezien.

Er lagen dinsdag 2.969 mensen in het ziekenhuis, van wie 486 op intensieve zorg. "Deze cijfers verdubbelen om de negen dagen. Tegen dit tempo blijft de verwachting dat we tegen het einde van deze maand minstens duizend patiënten op intensieve zorg zullen hebben", klinkt het.

"Zonder de genomen maatregelen zou aan dit tempo het aantal mensen op intensieve zorg verder doorstijgen tot 2.000, ergens in de tweede week van november. De inspanningen die we allemaal leveren, kunnen er echter binnen een tiental dagen voor zorgen dat we de curve opnieuw gaan ombuigen en de ziekenhuiscapaciteit kunnen vrijwaren."

Tussen 11 en 17 oktober waren er elke dag gemiddeld 8.975 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, een stijging met 68 procent in vergelijking met de zeven dagen ervoor. Van Gucht benadrukt dat er in die week vier dagen waren waarin meer dan 10.000 besmettingen werden vastgesteld.

Vertraging

Dinsdag 13 oktober is wel nog altijd de dag waarop het recordaantal besmettingen werd vastgesteld: 12.243. De dagen daarop liggen de cijfers iets lager. "Het is mogelijk dat dit wijst op de eerste tekenen van een vertraging van de toename. Momenteel verdubbelen de cijfers om de negen dagen, terwijl een vijftal dagen geleden dit nog om de zeven dagen was", aldus Van Gucht.

Hij benadrukt wel dat het nog altijd gaat om een duidelijke stijging. Dit moet vooral een aanmoediging zijn om de maatregelen te blijven volgen, zo klinkt het.

Het hoogste aantal nieuwe besmettingen doet zich nog altijd voor bij de 20- tot 30-jarigen. "Maar we zien nu de grootste toename bij de 70-plussers, met bijna een verdubbeling van de cijfers week na week." Dit zal zich nog vertalen in een verdere toename van het aantal ziekenhuisopnames, waarschuwt Van Gucht.

West-Vlaanderen is nog altijd de provincie met de grootste stijging van het aantal besmettingen (+124 procent). Maar in absolute getallen ligt het aantal besmettingen er nog altijd lager dan in de meeste andere provincies. De provincies Luik en Henegouwen en het Brussels gewest blijven de zwaarst getroffen gebieden.

Het aantal overlijdens blijft ook verder toenemen, tot gemiddeld 32 per dag (+79 procent). Op woensdag 14 oktober piekte dat aantal tot 42 sterfgevallen.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.