Congo wijst Belgisch ebolavaccin af

De Congolese overheid zal de uitrol van een ­experimen­teel ebolavaccin van Janssen Pharma­ceutica niet goedkeuren. Het zou "verwarrend" zijn voor de bevolking, schrijft De Standaard.

Janssen Pharma­ceutica heeft genoeg dosissen van een experimenteel vaccin klaarstaan waarmee op korte termijn een half miljoen extra Congolezen ingeënt kunnen worden tegen ebola - als het moet, zelfs anderhalf miljoen mensen.

Het farmabedrijf wacht al maanden op groen licht van de Congolese regering, maar dat zal wellicht niet komen. De Congolese minister van Volksgezondheid, Oly Ilunga, blijkt geen voorstander te zijn van het vaccin dat het Belgische bedrijf ontwikkelde met het Deense biotechbedrijf Bavarian Nordic met financiële steun van de EU.

Ilunga waarschuwt voor "nieuwe communicatie- en vertrouwens­problemen" in de gemeenschap. Eerder meldde Ilunga al dat een tweede experimenteel vaccin "verwarrend" zou zijn voor de bevolking en dat hij er geen goed­keuring voor geeft.

"We blijven klaarstaan om vaccins ter beschikking te stellen als de autoriteiten in Congo vinden dat er nood aan is", klinkt het bij Janssen Pharma­ceutica.

> Lees ook : Ebola in Congo - WHO roept epidemie in oosten van Congo uit tot noodsituatie met internationale draagwijdte

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.