Commissie gezondheid legt topmannen FAGG en Kruispuntbank Sociale Zekerheid op de rooster

De Kamercommissie Volksgezondheid nodigt FAGG-topman Hugues Malonne en de baas van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid, Frank Robben, uit voor een hoorzitting. Ook de bevoegde ministers worden uitgenodigd.

Hugues Malonne kwam eerder deze maand in opspraak door een miljoenendeal met het Italiaanse biotechbedrijf DiaSorin voor de aankoop voor serologische coronatests. De topman van het geneesmiddelenagentschap FAGG zou de validatie van die tests hebben laten uitvoeren door het lab van zijn partner, schreef Knack. Bovendien waren de testkits relatief duur.

Frank Robben kwam vorige week dan weer onder vuur te liggen door een artikel in het Franstalige magazine Wilfried, waarin hij onder meer van belangenvermenging wordt beschuldigd. Robben heeft quasi het monopolie op de uitwisseling van gezondheidsdata en het contactonderzoek dat naar aanleiding van de corona-epidemie is uitgebouwd, schreef het magazine. Daarnaast is de 59-jarige IT'er al tientallen jaren lid van het kenniscentrum van de Gegevensbeschermingsautoriteit. In die hoedanigheid geeft hij advies rond de privacy-implicaties van wetgeving in allerlei domeinen.

De Kamercommissie Volksgezondheid zal zowel Malonne als Robben uitnodigen voor een hoorzitting. Dat gebeurt op voorstel van respectievelijk N-VA en Ecolo, maar met de unanieme steun van alle fracties. Ook de bevoegde ministers, Maggie De Block van Volksgezondheid en Philippe De Backer, die de federale taskforce rond het coronavirus leidt, zullen uitgenodigd worden. De hoorzitting vindt wellicht op 7 juli plaats.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.