"Cijfers liggen stuk hoger dan in maart/april" (premier De Croo)

Volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) moeten we nu allemaal een stapje achteruit zetten om er daarna als samenleving sterker uit te komen. Dat zei hij vrijdagavond op de persconferentie na het Overlegcomité waar strengere maatregelen werden aangekondigd. "We moeten deze maatregelen nemen, want de cijfers liggen een stuk hoger dan in maart en april", klonk het.

Vorige week kondigde de federale regering al een aantal strengere maatregelen aan. "Ondanks het feit dat we maatregelen doorgevoerd hebben, blijft de verspreiding van het virus versnellen", aldus De Croo. "De stijging is niet enkele percenten. Het gaat om verdubbelingen. Vandaag zijn er bijna 2.000 mensen met COVID in de ziekenhuizen, 372 mensen liggen op de intensieve zorg. Gisteren moesten w e afscheid nemen van 35 mensen die overleden zijn aan het virus. De cijfers liggen een stuk hoger dan wat we gezien hebben in maart en april. Ik denk dat we de komende dagen de cijfers zullen zien blijven stijgen. Het is belangrijk om daarvoor te waarschuwen."

De cijfers bewijzen effectief dat de situatie op dit moment ernstiger is dan op 18 maart, toen de lockdown in ons land van kracht werd. Op die dag lag de incidentie, het aantal positieve gevallen per 100.000 inwoners over 14 dagen, op 180. Op 18 maart lagen er 634 COVID-patiënten in het ziekenhuis, waarvan 130 op intensieve zorgen, en waren er 22 overlijdens. Gisteren, op 15 oktober, lag de incidentie op 550, lagen er 1.949 patiënten in het ziekenhuis met een coronabesmetting, waarvan 327 op intensieve zorgen, en waren er 35 overlijdens.

De Croo zegt dat we maar één opdracht hebben: de cijfers naar beneden krijgen. Hij kondigde daarom een reeks nieuwe maatregelen aan: de horeca sluit voor een maand, onze nauwe contacten worden beperkt tot één en er komt een nachtklok tussen middernacht en 5 uur. "Het zijn harde maatregelen, die sommige mensen onrechtvaardig zullen vinden. Het virus raakt ons allemaal, en zeker de allerzwaksten, en daarom moeten wij die maatregelen nemen. De komende weken worden zeer moeilijk, maar als we erger willen voorkomen, moeten we nu actie ondernemen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.