Coronacijfers blijven goede kant op gaan: weer flinke knauw ziekenhuisopnames

De coronacijfers gaan nog altijd de goede kant op. Dat blijkt vanochtend uit de voorlopige cijfers op het dashboard van Sciensano. In de periode van 22 tot 28 november raakten gemiddeld 2.305 mensen per dag besmet met COVID-19, een daling met 29 procent.

Ook het gemiddeld aantal overlijdens blijft dalen. Het meest recente zevendaagse gemiddelde geeft 123 overlijdens per dag aan, een daling met meer dan een kwart. Ook het aantal ziekenhuisopnames gaat de goede kant op. Gemiddeld zijn dat er nu 204 per dag, 28 procent lager dan het vorige zevendaagse gemiddelde.

Er liggen momenteel nog 3.707 coronapatiënten in het ziekenhuis, een daling met 8 procent in vergelijking met de vorige periode. Vergeleken met de piek van de tweede golf op 3 november is dat zelfs een halvering (van 7.485 naar 3.707). Het aantal patiënten op afdelingen intensieve zorg is onder de 900 gezakt. Op dit moment zijn dat er nog 854, goed voor een daling met 23 procent.

Op dit moment worden ongeveer 29.400 tests afgenomen per dag. Dat aantal blijft min of meer stabiel. Van al die tests komt gemiddeld 9,7 procent positief terug. Gisteren/dinsdag zakte die positiviteitsratio voor het eerst onder de 10 procent.

Alle trends blijven evolueren in de goede richting, bevestigde viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie. "Als de trends op dezelfde manier blijven evolueren, bereiken we mogelijk tegen kerstmis 800 nieuwe besmettingen per dag en 75 nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Maar deze evolutie is geen vaststaand feit en we hebben de veilige zone nog niet bereikt", benadrukt Van Gucht.

De evolutie blijft volgens Van Gucht gedreven door onze gezamenlijke inspanningen. Daarbij blijven onze dichte contacten met familie en vrienden de meest cruciale om het coronavirus door te geven. "Enkel als we blijven volhouden, zullen we in veilig vaarwater terechtkomen. Wat we doen tijdens de kerstfeesten en met nieuwjaar zal dus bepalend zijn om die veilige zone te bereiken en er te blijven. Plan het dus klein, fijn en veilig. En dat zal uiteindelijk de beste garantie zijn om perspectief te bieden op nieuwe versoepelingen in januari", aldus Van Gucht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.