CD&V roept op om apothekers in te zetten voor toediening griepvaccin

CD&V-Kamerlid Nawal Farih dient een wetsvoorstel in dat apothekers toelaat om een griepvaccinatie toe te dienen. Bedoeling is om de drempel voor een vaccinatie te verlagen en zo de vaccinatiegraad op te krikken.

Uit cijfers van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat de dekkingsgraad voor de griepvaccinatie bij risicogroepen al jaren zorgwekkend afneemt. Voor 65-plussers is de vaccinatiegraad al acht jaar aan het dalen met in 2016 een dekkingsgraad van slechts 55 procent. Bij zwangere vrouwen lag de vaccinatiegraad zelfs onder de 50 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Unie (EU) stellen een vaccinatiegraad van 75 procent voorop.

Apothekers kunnen als "nabije en laagdrempelige eerstelijnsgezondheidsactor" een complementaire rol spelen, stelt Farih. "Zij kunnen door hun nabijheid een deel van de bevolking bereiken dat anders niet naar de huisarts stapt voor een griepvaccin", klinkt het. De huisarts moet wel verantwoordelijk blijven om het voorschrift voor het vaccin op te stellen.

Volgens het Kamerlid toont de coronacrisis aan hoe belangrijk een hoge vaccinatiegraad is. "We weten immers niet of en wanneer er de komende jaren nieuwe virussen kunnen opduiken. Zeker wanneer er een nieuwe uitbraak zou zijn van COVID-19 of wanneer er een epidemie zou zijn ten gevolge van een nieuw virus met eveneens griepachtige symptomen, is de griepvaccinatie des te belangrijker", besluit ze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Michel VAN DROOGENBROEK

    09 maart 2021

    De vaccins toedienen is helemaal niet het probleem. Huisartsen hebben wel bewezen dergelijke aktie snel en accuraat te kunnen uitvoeren op grote schaal (zie Mexicaanse griep, zie PCFR testing). Aanleveren van de vaccins is m.i. ook niet het probleem (vaccins bestellingen via vaccinnet). Huisartsen zijn de enige eerstelijnsbeoefenaars die hun patiënten zeer goed kennen en alle pro en cons.
    Waarom weer een extra stap invoeren die in geen geval nodig of zelfs nuttig is ?
    Weer eens ontkennen velen de mogelijkheden die huisartsen kunnen bieden !

  • Vera VERRETH

    08 maart 2021

    We kunnen ook een kraampje in Aldi of Carrefour zetten.De kassiersters kunnen dit even goed als de apothekers.En dan wordt het nog laagdrempeliger.
    Of de griepvaccins kunnen rechtstreeks door de huisartsen worden verdeeld.Dat scheelt voor de patient dat geloop naar de apotheker.

  • Anthony CORNELISSEN

    08 maart 2021

    Het uitleggen van hoe een puffer werkt kunnen ze blijkbaar ook beter dan de huisarts, daarom krijgen ze daar zeggen en schrijven 20euro voor, daar moet de huisarts alles voor doen, en nu dit: ze zullen waarschijnlijk ook beter spuitjes kunnen geven en daar waarschijnlijk ook dik voor gaan vergoed worden. Binnenkort gaan zij ons zeggen wat wij moeten voorschrijven en daar ook dik voor vergoed gaan worden. Hebben de huisartsen eigenlijk nog nut. Laat de apotheker alles doen, die kan alles beter en wordt er nog dik voor vergoed ook, zou een serieuze besparing zijn op de riziv begroting, en nu de mutualiteiten er nog tussen uit; dan is de coup compleet.

  • Richard REGA

    08 maart 2021

    ongehoord
    waar gaan de apothekers de vaccin halen?
    een beroepsgroep die alles wil tegen betaling.
    De artsen komen zelfs als vrijwilligers niet aan hun beurt om te vaccineren in de centra bij gebrek aan vaccins.

  • Joost STAELENS

    08 maart 2021

    er was een tijd dat we als huisarts de vaccins zelf bestelden en toedienden, maar dat mocht niet meer, het moest van de apotheker komen. elk zijn werk!

  • Steve Geladi

    08 maart 2021

    Zou men niet beter eerst de attitude van huisartsen tav. de thuisverpleegkundigen eens kritisch bekijken? Als zelfstandig thuisverpleegkundige heb ik bijgeschoold om te mogen vaccineren (verplichte bijscholing ) en nog steeds bots ik op huisartsen doe de prik wel zelf willen zetten, wat begrijpelijk is voor zulks verloning.
    Apothekers opleiden om te gaan prikken zal geen oplossing bieden vrees ik.. Gaat nogal een professionele bedoening worden wanneer de apotheek tussen zijn make-up stand en medicatie kasten door even een griep prik gaat toedienen.