Brusselse huisartsenkring vraagt dringend testcapaciteit voor patiënten zonder klachten

De Nederlandstalige Brusselse huisartsenkring (BHAK) vraagt dat er dringend extra testcapaciteit komt voor patiënten zonder klachten die zich om verschillende redenen toch willen laten testen. Momenteel is er in veel gevallen een voorschrift nodig, maar dat is te omslachtig, waardoor mensen dreigen te worden weggestuurd.

Momenteel zijn er in Brussel vier testcentra operationeel in de ziekenhuizen, terwijl dat er enkele weken geleden nog dertien waren. Ze werden afgebouwd, omdat er te weinig volk over de vloer kwam. Na overleg met Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) blijkt er nu een plan op tafel te liggen om in een twaalftal gemeenten een lokaal testcentrum op te zetten. Het beheer zou bij de gemeenten liggen, waardoor het pas tegen september haalbaar is om de capaciteit te verdubbelen van 2.000 naar 4.000 of meer.

"Er moeten twee trajecten zijn waarbij mensen met symptomen gezien worden door een arts of een wachtpost bij de huisarts en eentje die voorbehouden is voor mensen die geen klachten hebben en snel getest kunnen worden, omdat ze bijvoorbeeld op reis gaan", stelt Vincent Janssens, arts en voorzitter van BHAK.

"Die twaalf centra gaan te laat komen. Ze moeten bijvoorbeeld heel simpel vandaag beslissen om tien containers te plaatsen op strategische plaatsen en daar de mensen te testen. Dat kan tegen het weekend en is de snelle oplossing voor de opbouw van capaciteit. In Halle is er zo'n container geplaatst op de parking van het ziekenhuis. Zo heb je ook geen gedoe met de gemeente, maar spreek je af met de ziekenhuizen", zegt dr. Janssens.

De huisartsenkring benadrukt dat het de huisartsen zelf zijn die nu vaak tests uitvoeren die eigenlijk niet door hen zouden moeten uitgevoerd worden. De asymptomatische gevallen zouden moeten afgeleid worden van de huisartsen en de ziekenhuizen, die in het beste geval de mensen met dringende klachten opvangen.

"We hadden nog een labo gevonden in Anderlecht die wilde testen zonder voorschrift, maar die willen nu ook een voorschrift. Als ze dat allemaal vragen, wordt het een drama. Het slaat nergens op dat er voor niet zieke mensen nog een voorschrift moet zijn", vindt dr. Janssens.

Na het overleg van dinsdag met de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de vertegenwoordigers van de ziekenhuisfederaties en de huisartsenverenigingen liet minister Maron weten dat hij nu ook op een inspanning van de ziekenhuizen rekent. Zo zou volgens hem de Cliniques universitaires Saint-Luc alvast beslist hebben om opnieuw een testcentrum te openen. Daar valt donderdag echter te horen dat hun testcentrum net toe is vanwege de vakanties en om het personeel even op adem te laten komen.

"We zijn op dit moment niet in staat om deze antenne te bemannen. Het is mogelijk dat we het centrum in de toekomst opnieuw openen, maar we moeten de modaliteiten nog vastleggen en we hebben momenteel nog geen datum vastgelegd", aldus Thomas De Nayer, woordvoerder van de Cliniques universitaires Saint-Luc.

Lees ook : 

Brussel scoort goed door... ondermaats aantal testen

Beringen krijgt container om vakantiegangers te testen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.