"Britse variant zal dominant worden, maar de sleutel ligt in onze handen" (Van Gucht)

Hoewel het heel waarschijnlijk is dat de Britse variant van het coronavirus in de loop van maart dominant zal worden, blijft ons gedrag toch de sleutel tot een goede evolutie van de cijfers. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vanochtend benadrukt.

Ondanks het feit dat de opmars van de Britse variant iets trager gaat dan initieel werd gevreesd, is het volgens Van Gucht zeer waarschijnlijk dat hij in de loop van maart de dominante variant zal worden in België. Daarmee bevestigt hij wat professor Herman Goossens deze week op Radio 1 vertelde.

De Britse variant is zonder twijfel besmettelijker dan andere varianten van het virus, zo'n 45 tot 50 procent. Recente gegevens wijzen ook aan dat de andere varianten procentueel minder besmettingen innemen. Dat is echter niet uitzonderlijk, nuanceert Van Gucht: "Het is heel normaal dat er voortdurend nieuwe varianten van het virus in omloop zijn. Sommige daarvan komen en blijven, anderen verdwijnen weer na een tijdje. Wanneer een variant een bepaald voordeel heeft tegenover andere varianten, kan die dominant worden en zal die ook meer besmettingen veroorzaken. Dat is hier duidelijk het geval."

In tegenspraak met wat professor Goossens suggereerde, kunnen we op dit moment echter niet aannemen dat de Britse variant ook dodelijker is, vindt Van Gucht. Er kunnen ook andere factoren in het spel zijn, al is het heel moeilijk om die te onderscheiden. "Tijdens een zware golf, zoals die die het Verenigd Koninkrijk heeft meegemaakt, overlijden er hoe dan ook meer mensen dan in een rustigere periode", legt hij uit. "In zo'n situatie is de zorg ook minder optimaal, bijvoorbeeld door een overbelasting op de afdeling intensieve zorg."

In ieder geval hebben we de sleutel zelf in handen, benadrukt de viroloog ten slotte. "Het is het gedrag van mensen dat bepaalt hoe de besmettingen evolueren, niet het soort variant", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.