Britse vaccinatiecampagne gaat dinsdag van start

De Britse nationale gezondheidsdienst (NHS) gaat dinsdag de eerste coronavaccins toedienen. Dat heeft NHS-topman Chris Hopson vrijdag verklaard aan de openbare omroep BBC.

"Het is een marathon, geen sprint", zegt Hopson. "We kijken uit naar het begin van de race dinsdag."

De eerste dosissen van het coronavaccin van farmaceut Pfizer en biotechnoloog BioNTech zijn gisteren in het Verenigd Koninkrijk aangekomen. De komende dagen worden die verspreid. Om logistieke redenen, het vaccin moet op -70 graden Celsius worden bewaard, worden vijftig grote ziekenhuizen als vaccinatiehubs gebruikt.

De vaccins zullen eerst worden toegediend bij de mensen die in rusthuizen wonen of werken. Ook 80-plussers en gezondheidsmedewerkers die een groot risico lopen, moeten snel worden ingeënt.

Het Verenigd Koninkrijk had woensdag als eerste land ter wereld het gebruik van het vaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd.

Hoeveel dosissen van het vaccin dit jaar kunnen worden gebruikt, weet de Britse regering nog niet precies. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we 800.000 dosissen beschikbaar zullen hebben wanneer de vaccinatiecampagne volgende week begint", zegt de Britse staatssecretaris Alok Sharma aan BBC. "We verwachten dat er tegen het einde van dit jaar nog meer dosissen komen, maar ik kan geen getal geven."

Eerste minister Boris Johnson had het eerder al over de grootste vaccinatiecampagne in de Britse geschiedenis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.