Britse medicijnentoezichthouder zet vaart achter vaccins tegen coronavarianten

De Britse geneesmiddelenregulator MHRA gaat er werk van maken om vaccins die aangepast zijn aan de nieuwe virusvarianten versneld goed te keuren, zonder dat er wordt ingeboet aan veiligheid, kwaliteit en doeltreffendheid. Het agentschap heeft gisteren gemeld dat het daarvoor de krachten bundelt met Australië, China, Singapore en Zwitserland. De vijf landen vormen samen het zogenaamde ACCESS-consortium.

Reeds goedgekeurde covid-19-vaccins die werden aangepast aan nieuwe virusvarianten, hoeven volgens de nieuwe richtlijnen van het consortium geen gloednieuwe goedkeuring aan te vragen of tijdrovende klinische studies voor te leggen die niet bijdragen aan een beter inzicht in de veiligheid, kwaliteit en doeltreffendheid van een vaccin.

Dat komt doordat onderzoekers nu beter in staat zijn om de mate van bescherming af te meten aan de hand van de antilichamen in het bloed na vaccinatie, in plaats van te moeten wachten om te zien of testpersonen al dan niet besmet raken met het virus. Een en ander zorgt ervoor dat een gemodificeerd vaccin veel sneller in gebruik genomen kan worden.

Wel zullen de vaccinproducenten moeten bewijzen dat het gemodificeerde vaccin een immuunrespons veroorzaakt, en dat het veilig en kwalitatief in orde is. De geneesmiddelenregulatoren zullen ook rekening houden met de data van de oorspronkelijke klinische studies en met de lopende praktijkonderzoeken in de marge van de uitrol van de vaccins.

"Het is onze prioriteit om zo snel mogelijk doeltreffende vaccins tot bij het publiek te krijgen, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid van die vaccins", zei Christian Schneider, CSO (chief scientific officer) bij MHRA. "Mochten er aanpassingen nodig zijn aan de goedgekeurde coronavaccins, dan zal deze gereglementeerde aanpak daarbij helpen."

In het Verenigd Koninkrijk werden tot hiertoe de vaccins van Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca en Moderna goedgekeurd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.