Biosimilaire geneesmiddelen: "Ziekteverzekering kan honderden miljoenen besparen" (Open Brief)

In een open brief die vrijdag in de krant "De Specialist" wordt gepubliceerd, vragen farmaceutische bedrijven die biosimilar-geneesmiddelen in België verkopen “een omvattend actieplan dat patiënten en hun zorgverleners duidelijk maakt welke voordelen biosimilars hen kunnen opleveren."

De bedrijven in de sector biosimilar-geneesmiddelen zijn gegroepeerd binnen de Belgische vereniging Medaxes. Ze betreuren in een open brief aan de federale minister van Volksgezondheid de onderbenutting van biosimilar-geneesmiddelen in België. "We bengelen helemaal onderaan de Europese rangschikking." Voor hen kan de federale minister van Volksgezondheid met passsende maatregelen "de dagelijkse toegang van patiënten tot betaalbare zorg vergemakkelijken en besparingen realiseren voor de ziekteverzekering. Elke dag mist ze grote kansen om haar beperkte middelen efficiënter te gebruiken."

Twintig nieuwe biosimilars

In tal van Europese landen bewijzen biosimilars hun significante toegevoegde waarde al ruim 10 jaar in meer dan 700 miljoen patiëntendagen. Ze beschikken ook over nieuwe producten die de besparingen nog kunnen vergroten: "Twintig nieuwe biosimilars zitten in de pipeline. Ze kunnen voor de Belgische ziekteverzekering honderden miljoenen euro's besparen. Het is daarom broodnodig dat de bedrijven die deze medicijnen op de markt brengen, geholpen worden."

Veiligheid en kwaliteit van medicijnen

De bedrijven herinneren eraan dat "het Europees Geneesmiddelenagentschap bevestigt dat Europese biosimilars net zo kwalitatief hoogstaand, veilig en werkzaam zijn als de initieel veel duurdere merkgeneesmiddelen."

Actieplan

Voor deze firma’s moet een alomvattend actieplan voor biosimilars worden opgesteld “om patiënten en hun zorgverleners duidelijk te maken welke voordelen biosimilars kunnen bieden."

> Lees de open brief aan de minister

Lees ook : Biosimilars: “hoog tijd voor een globaal actieplan” (Pieter Boudrez)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.