"Beschermd tegen hiv, maar besmet met gonorroe"

Meer dan tweeduizend Belgen krijgen remmers om zich tegen hiv te beschermen, maar in die groep lijkt het condoomgebruik terug te lopen en gaan andere soa's ongeremd rond. Dat schrijft De Standaard.

Twee jaar betaalt de ziekteverzekering Riziv al hiv-remmers terug aan gezonde mensen om besmetting te voorkomen. Het gaat om "PrEP" ("Pre-Exposure Prophylaxis"), een strategie die het aantal nieuwe hiv-infecties moet terugdringen bij degenen die het meeste risico ­lopen. Vorig jaar ging het om ruim 2.100 mensen zonder hiv die het geneesmiddel Truvada terugbetaald kregen.

Nu blijkt dat in die groep het condoomgebruik terugloopt, waardoor ze andere soa's oplopen. "Een zeer groot deel van de mannen die PrEP krijgen, loopt chlamydia of gonorroe op, en sommigen zelfs hepatitis C", zegt Bea Vuylsteke, arts-epidemioloog aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en hoofdonderzoeker van het project rond preventieve hiv-medicatie.

Het is wel nog wachten op de definitieve cijfers van soa's in de Belgische PrEP-groep. Aan de paper daarover wordt de laatste hand gelegd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.