Vanaf 1 april moet farmasector bijna 220 miljoen extra besparen

De farmaceutische sector moet dit jaar 165 miljoen euro extra besparen. 43 miljoen daarvan vloeit rechtstreeks naar de patiënt, die minder remgeld zal betalen voor verschillende geneesmiddelen. Op jaarbasis leveren de maatregelen 218 miljoen euro op, waarvan 57 rechtstreeks voor de patiënt, aldus het kabinet De Block.

De commissie Volksgezondheid keurde het wetsontwerp met de besparingsmaatregelen van Maggie De Block (Open Vld) deze namiddag goed. De maatregelen maken deel uit van de gezondheidszorgbegroting 2020 die eind november werd goedgekeurd door de ministerraad. Op 1 april van dit jaar treden ze in werking.

Verlaging remgeld

Een deel van de maatregelen houdt een verlaging in van het remgeld voor verschillende medicijnen. Het gaat onder andere geneesmiddelen tegen osteoporose, astma, hoge bloeddruk, epilepsie, alzheimer, depressie, bepaalde kankers, etc. Alles samen daalt de geneesmiddelenfactuur voor de patiënt daardoor met 43 miljoen euro in 2020. Op jaarbasis gaat het over 57 miljoen euro.

Ruimte voor innovatieve behandelingen

Andere maatregelen doen de uitgaven van de overheid voor geneesmiddelen dalen, waardoor er ruimte vrijkomt voor investeringen in nieuwe, innovatieve behandelingen die de zorg voor de patiënt verbeteren. Dat is en blijft een rode draad doorheen het beleid van minister De Block.

De besparingsmaatregelen slaan vooral op geneesmiddelen, onder andere biologische, die al lang op de markt zijn. Alles samen leveren ze 122 miljoen euro op in 2020. Vanaf 2021, wanneer de maatregelen een volledig jaar omvatten, gaat het over 161 miljoen euro.

Op kruissnelheid in 2021

Alle besparingsmaatregelen samen leveren dit jaar dus een besparing van 165 miljoen euro op, waarvan 43 miljoen rechtstreeks ten goede komt van de patiënt,  maakt het kabinet zich sterk.

Vanaf 2021 gaat het over 218 miljoen euro, waarvan 57 miljoen rechtstreeks voor de patiënt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.