Marc Van Ranst heeft begrip voor Brusselse aanpak

In het Brussels Gewest komt er voorlopig geen algemene mondmaskerplicht. Die komt er wel zodra de kaap van gemiddeld vijftig besmettingen in zeven dagen tijd per honderdduizend inwoners over heel het gewest wordt overschreden. "Ik vind het niet onverstandig om een soort van automatisme te steken" in je aanpak, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).

Na de beslissing van de Brusselse regering donderdag kwam er redelijk wat kritiek dat geen algemene mondmaskerverplichting wordt ingevoerd. In een aantal gemeenten ligt de besmettingsgraad al hoger dan gemiddeld 50 geïnfecteerde personen per 100.000.

"De Brusselse regering heeft wel duidelijk gemaakt dat ze de zaak opvolgt", aldus Van Ranst. "Vaak is het aankondigen van dergelijke maatregelen al voldoende als wake-upcall en om een gedragsverandering tot stand te brengen."

Geen ritueel

De viroloog wijst er ook op dat het dragen van een mondmasker geen "ritueel" mag worden, zoals bijvoorbeeld op een verlaten landweg. Een algemene verplichting maakt het wel gemakkelijker voor wie op de handhaving moet toezien, aldus Van Ranst, maar "mensen moeten wel het gevoel hebben dat ze iets nuttigs aan het doen zijn, anders riskeer je het draagvlak voor je maatregelen kwijt te spelen".

Volgens Van Ranst is het voor de Brusselse regering nu wel belangrijk dat van zodra de drempel van 50 besmettingen per 100.000 inwoners wordt overschreden, ze effectief krachtdadig optreedt en doet wat ze aangekondigd heeft.

> Lees ook: voor het eerst (onorthodox) contract met bevolking (Lowet)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.