Marc Van Ranst: "Besmettingen binnen België wellicht nakend"

Volgens viroloog Marc Van Ranst is de kans groot dat patiënten elkaar binnenkort binnen België gaan besmetten met het coronavirus, zonder directe link met risicogebieden in het buitenland. Negen van de tien nieuwe patiënten die dinsdag positief testten, kwamen terug van vakantie uit Noord-Italië.

In totaal staat de teller voor ons land nu op 23 patiënten. "Dat ligt binnen de lijn van de verwachtingen", zegt Van Ranst. "Dat aantal zal nog omhoog gaan. We weten dat er vandaag al nieuwe besmettingen zijn bij gekomen."

Bij de bevestigde corona-patiënten gaat het om mensen uit verschillende leeftijdscategorieën, van scholieren tot zestigers en zeventigers, aldus Van Ranst, al zijn er tot nog toe geen jonge kinderen uit de lagere school bij.

Bij negen van de tien patiënten die gisteren/dinsdag positief testten, en waarover de FOD Volksgezondheid woensdagochtend communiceerde, gaat het om een bovenste luchtweginfectie met weinig symptomen. Die mensen blijven in thuisisolatie. Eén patiënt uit Eupen ontwikkelde een meer ernstige longinfectie en wordt behandeld in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Die persoon is niet recent in een risicogebied geweest, maar na onderzoek is wel een mogelijke link met een besmette patiënt in ons land aangetroffen, zegt Van Ranst. Dat verband wordt wel nog verder onderzocht.

Van Ranst verwacht dat we binnenkort ook geconfronteerd zullen worden met patiënten die elkaar binnen België hebben besmet, zonder directe link met risicogebieden in het buitenland. "Ik denk dat het normaal is dat wanneer deze epidemie zich verderzet, dat er ook besmettingen binnen ons land worden opgedaan. Dat zullen we regelmatig tegenkomen."

Van Ranst is momenteel aanwezig op een overleg tussen Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en de brede zorgsector, met onder meer huisartsenverenigingen, woonzorgcentra en de verschillende bevoegde agentschappen waar ook de kwestie van de mondmaskers aan bod zal komen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.