“Meer inzetten op vaccinatiecampagnes bij zorgverstrekkers”

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) wil in het najaar en in de toekomst meer campagnes om Vlaamse ambulante zorgverstrekkers te overtuigen een griepprik te laten plaatsen. Apothekers komen in de eerste plaats aan de beurt.

Dat antwoordde hij op een parlementaire vraag in de Commissie Volksgezondheid van het Vlaams parlement. Freya Saeys (Open Vld) stelde vragen over de bijzonder lage vaccinatiegraad tegen griep bij Vlaamse zorgverstrekkers en wat de intenties van de minister zijn om die lage vaccinatiegraad op te krikken. Zo bleek uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen “dat 46% van de verpleeg- en zorgkundigen van de Vlaamse spoedgevallendiensten zich niet laat vaccineren tegen de griep”.

Eerst apothekers

“Zorgverstrekkers denken dat ze zelf relatief weinig risico lopen, en daarom laten ze zich mogelijk niet vaccineren. Dat is een van de mogelijke verklaringen. Ze zien griepvaccinatie niet altijd als een maatregel waardoor de kans vermindert dat zorgverstrekkers zelf een kwetsbare populatie kunnen besmetten”, aldus de minister. Elke Sleurs (N-VA) roept de minister op actieve campagnes te voeren bij de zorgverstrekkers. “In het najaar gaan we verder campagne voeren naar de ambulante zorgprofessionals toe, de Vlaamse apothekers die een vaccinatie kregen dragen al een button ‘Ik ben gevaccineerd voor u’”, geeft de minister mee. Vandeurzen geeft toe dat de beoogde doelgroep heel ruim is en dat wellicht dit najaar niet alle ambulante zorgverstrekkers aan bod zullen komen voor een campagne. Voorlopig zijn het dus enkel de apothekers.

Bron: Verslag Commissie Volksgezondheid Vlaams parlement

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.