Incident huisarts-besmetter ten zeerste betreurd

Domus Medica betreurt ten zeerste het incident in Kruisem waarbij een besmette huisarts door onzorgvuldig handelen 103 patiënten mogelijk blootstelde aan het coronavirus. De 68-jarige huisarts zit in zak en as en geeft zijn fout toe. Wellicht zet hij zijn praktijk stop.

Zowel het gemeentebestuur, patiënten als medewerkers van het Vlaams Agentschap Volksgezondheid, reageren ontzet en verwijzen naar de voorbeeldfunctie van de huisarts. Die geeft zijn fout grif toe: “Ik droeg niet altijd mijn mondmasker. Ik hoop maar dat ik geen mensen besmet heb”, luidt het in de pers. Het nieuws leidde tot soms extreme reacties als doodsbedreigingen. De arts gaf de lijst vrij met recente patiëntencontracten tijdens de risicoperiode (vermoedelijk 9 tot 14 oktober).

Einde carrière

In Kruisem is bliksemsnel een coronatestcentrum opgericht in het ontmoetingscentrum De Griffel (deelgemeente Ouwegem) waar alle risicocontacten getest werden. De arts zelf zou zijn praktijk willen stopzetten en zou dat ook schriftelijk willen laten weten aan al zijn patiënten.

Domus Medica zag zich intussen genoodzaakt om te beklemtonen dat huisartsenzorg veilige zorg blijft. “Als huisartsenvereniging betreuren wij dit ten zeerste maar willen absoluut benadrukken dat dit een uitzondering is en dat de huisartsen er alles aan doen om de patiënten op een veilige manier te ontvangen in de huisartsenpraktijk.  Wij roepen dan ook op om de zorg niet uit op eigen initiatief uit te stellen.” Domus Medica verwijst nog eens naar de 10 vuistregels de organistatie al in mei opstelde voor een veilige praktijkvoering.  Deze regels zijn ook door de Hoge Gezondheidsraad overgenomen. 

“Wij merkten in de praktijk dat door de hoge infectiegraad de angst bij een aantal patiënten terug toenam om naar een medische setting (huisartsenpraktijk, ziekenhuis) te komen.  Wij begrijpen dat wat er gebeurd is in Kruisem niet helpt om dat vertrouwen te behouden maar wij willen nogmaals benadrukken dat dit een uitzondering is en dat het veilig is om naar de huisartsenpraktijken te komen.  Stel uw zorg niet op eigen initiatief uit !  Als je klachten hebt neem contact op met jouw huisarts en jouw huisarts zal je op een veilige manier verder helpen.”

> Lees ook: patiënten steunen huisarts via FaceBookgroep

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    19 oktober 2020

    Gelieve niet te vergeten dat de creme brulee van de skisport met plezier betaalde om even goeiedag te gaan zeggen aan den Corona in ISCHGL en dat met de zegen van medische experten , terwijl een andere goeroe zonder onderbreking door Kathleen Cools in Ter Zake mocht orakelen dat de kans op een Corona uitbraak in België zo goed als onbestaande was !
    Op hetzelfde moment waren er geen mondmaskers doordat de Strategische Voorraad discreet en strategisch vernietigd was zodat het Personeel en de Bewoners van de Rustoorden aan hun lot overgelaten werden !
    En de Feestvarkens mogen straffeloos het varken blijven uithangen !