Bent u bereid om naar de gevangenis te gaan?

Sinds vorig jaar bestaat er een duidelijke wens bij de federale overheden om het zware dossier inzake gezondheidszorg in de gevangenissen door te schuiven van de FOD Justitie naar Volksgezondheid…

Dat past binnen de deelname van België aan de 'Mandela Rules' die de VN in 2015 hebben opgesteld en die officieel de Standard Minimum Rules for the Treatment of Prisoners heten. Ze schrijven drie principes voor de zorg in de gevangenissen voor. Eerst en vooral moet de zorg voor gedetineerden gelijkwaardig zijn aan die voor de algemene bevolking, vervolgens moet de zorgcontinuïteit verzekerd zijn en tot slot moet de onafhankelijkheid van de zorgverlener gewaarborgd zijn. In feite zijn deze drie principes ook opgenomen in de Belgische wetgeving sinds… 2005, alleen worden ze niet toegepast!

Afgelopen december heeft het KCE een rapport overhandigd met de mogelijkheid om de zorg in de gevangenissen grondig te hervormen volgens twee scenario's. In het eerste verandert er niets aan de huidige situatie, die allesbehalve ideaal is voor de gedetineerden; in het tweede stelt het KCE voor om een multidisciplinair team "van artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, tandartsen, psychologen, psychiaters en sociaal werkers, dat wordt gecoördineerd door een huisarts" samen te stellen.

Dat wijst erop dat er zeker meer zorgpersoneel zal nodig zijn, meer bepaald huisartsen of specialisten… Bent u bereid om naar de gevangenis te gaan?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Sylvie SCHEPERS

    11 april 2018

    Als ex-huisarts ben ik geïnteresseerd .

  • Matheus BROERS

    11 april 2018

    Ik ben huisarts en heb jaren in een instelling gewerkt.
    Il ben net met pensioen en zou dolgraag mijn hulp aanbieden in een gevangenis.
    Il woon in waals Brabant.
    Met vriendelijke groet,
    Matthias BROERS
    matyas1111@hotmail.be

  • Erik VANDERSCHOOT

    11 april 2018

    Ben een gepensioneerde huisarts en ben bereid in een gevangenis(voorkeur Hasselt) te gaan werken.ik woon in Limburg en ben bereikbaar op gsm 0476510390

  • Etienne LANGENDRIES

    11 april 2018

    Alvast niet ; men schuift ons al veel verantwoordelijkheid in de schoenen