Apotheek AZ Turnhout maakt chemo voortaan buiten het ziekenhuis

Vanaf midden juli vult de apotheek van AZ Turnhout onder andere infuuszakjes voor chemotherapie in het Turnhoutse maatwerkbedrijf Amival. Een opmerkelijke keuze want in Vlaanderen werkte tot nu toe geen enkele ziekenhuisapotheek buiten de muren van een ziekenhuis, aldus AZ Turnhout.

Vanwege de grote groei in het aantal kankerpatiënten die in AZ Turnhout een behandeling volgen, besloot het ziekenhuis om de chemobereidingen te verhuizen naar een nieuwe locatie. Vanaf midden juli vult de apotheek van AZ Turnhout onder andere infuuszakjes voor chemotherapie in het Turnhoutse maatwerkbedrijf Amival.

Een opmerkelijke keuze want in Vlaanderen werkte tot nu toe geen enkele ziekenhuisapotheek buiten de muren van een ziekenhuis. Ook de intensieve samenwerking tussen een maatwerkbedrijf en een ziekenhuis is een uniek gegeven.

In de huidige infrastructuur werd het steeds moeilijker voor de apotheek om de groeiende vraag naar op maat gemaakte chemo bij te benen. De huidige bereidingsruimte uitbreiden was geen optie, gezien de beperkte beschikbare ruimte in het ziekenhuis. Deze uitbreiding zou ook een enorme financiële kost vergen en veel tijd vragen.

Het Turnhoutse maatwerkbedrijf Amival bood de ideale oplossing. Zij zijn al langer gespecialiseerd in het verwerken van producten uit de gezondheidssector. Het ziekenhuis huurt voortaan één van hun nieuwe cleanrooms: een ruimte waar medische en farmaceutische producten in de meest veilige omstandigheden gemaakt kunnen worden.

Zowel AZ Turnhout als Amival zijn heel tevreden met deze samenwerking. Het creëert jobs voor mensen die niet in het reguliere arbeidscircuit terecht kunnen. Ook is het een mooi voorbeeld van inclusie, waarbij medewerkers van AZ Turnhout en Amival elke dag samenwerken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.