België kan opnieuw oranje kleuren op reiskaart EU na maanden rood te zijn (Van Gucht)

Als de besmettingscijfers in ons land de huidige dalende trend voortzetten, kunnen we binnen een week een incidentie bereiken van minder dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners per twee weken. Dat zou betekenen dat België dan opnieuw oranje kan kleuren op de reiskaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) na maandenlang rood geweest te zijn. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de persconferentie van gezondheidsinstituut Sciensano en het Crisiscentrum.

Van 1 tot en met 7 juni werden in ons land gemiddeld nog 1.173 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat is een daling van maar liefst 38 procent in vergelijking met de vorige periode. "Dat is te danken aan de immer uitbreidende vaccinatiecampagne en het goede weer", legt Van Gucht uit. Pinkstermaandag ligt ook niet langer in de vergelijkingsperiode, waardoor we een onvertekend beeld van de trend van de besmettingen krijgen. "En die trend blijft duidelijk gunstig."

Dat is goed, zegt de viroloog, maar we moeten waakzaam blijven. "Ook in België is de Indiase of Deltavariant in opmars", zegt Van Gucht. Die is besmettelijker dan de Britse of Alphavariant en er is nog steeds een groot deel van de bevolking, vooral jongeren en mensen van middelbare leeftijd, niet gevaccineerd.

Het hoogste aantal besmettingen, een op de vijf, wordt momenteel vastgesteld bij tieners en de helft van alle besmettingen vindt plaats bij mensen jonger dan 32.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.