België blijft actieve rol spelen in mondiaal gezondheidsbeleid van EU

Ons land is opnieuw lid geworden van het European & Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP) en blijft zo een rol spelen in de Europese gezondheidsagenda op wereldvlak. Op maandag werden Afrikaanse en Belgische stakeholders uitgenodigd in Antwerpen voor de derde "Global Health exchange meeting".

Het derde EDCTP-programma is een samenwerking met in totaal 35 Europese en sub-Saharaanse landen die zich engageren om infectieziekten terug te dringen en de wereldwijde gezondheid te beschermen. Het Vlaams Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) zal in zijn taak wederom ondersteuning krijgen van de directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).

"De Belgische onderzoekswereld kan zo voluit zijn stempel drukken op de wereldgezondheidsagenda", zegt Kathleen D'Hondt, beleidsanalist bij EWI. "Het departement EWI van de Vlaamse overheid hernieuwt het engagement om aan EDCTP bij te dragen."

EDCTP is niet alleen het sleutelinstrument van de pas gepubliceerde mondiale gezondheidsstrategie van de Europese Unie. Het is ook een vehikel dat de klinische evaluatie van therapieën, vaccins en diagnostica voor infectieziekten in Afrika versnelt. Het programma zet in op innovatieve benaderingen voor het vroegtijdig oppikken en controleren van opkomende infectieziekten, met aandacht voor klimaatverandering en antimicrobiële resistentie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.