Belgen in het buitenland kunnen kiezen voor vaccinatie in België

Belgen die in het buitenland verblijven, worden in principe gevaccineerd in het land van verblijf. Maar ze kunnen er ook voor kiezen om in België de nodige spuitjes te krijgen, zeker als ze verblijven in landen die niet werken met dezelfde coronavaccins als in België. Belgen in die situatie zouden vanaf juni in België ingeënt kunnen worden, net als hun partner en meerderjarige kinderen, zo staat op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Bij de vaccinatie primeert normaal gezien de verblijfplaats. Buitenlanders die in België geregistreerd zijn, krijgen ook een uitnodiging voor vaccinatie in België. En voor Belgen in het buitenland is het algemene principe dat ze zich in de mate van het mogelijke laten vaccineren in het land waar ze ver blijven.

Maar de Belgen in het buitenland kunnen er ook voor kiezen om zich toch in België te laten vaccineren. Op de website van Buitenlandse Zaken staat een lijst van een 150-tal landen of territoria waar met andere vaccins wordt gewerkt. Belgen die daar wonen en op de ambassade of het consulaat-generaal ter plaatse zijn ingeschreven, kunnen zich preregistreren voor vaccinatie in België. Ook hun partner van een andere nationaliteit en meerderjarige kinderen kunnen in België de prikjes krijgen. "Volgens de taskforce vaccinatie zou de eigenlijke vaccinatie voor de Belgen die wonen in een van de landen op deze lijst vermeld, mogelijk moeten kunnen zijn vanaf juni, op voorwaarde dat de vaccinatiecampagne voortgaat zoals gepland", aldus Buitenlandse Zaken.

Belgen die wonen in landen die dezelfde vaccintypes gebruiken als België, krijgen de raad om zich ter plaatse te laten vaccineren. Maar ook zij kunnen er toch voor kiezen om zich alsnog in België te laten inenten. Dat zou ten vroegste vanaf augustus kunnen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.