Beke gewonnen voor isolatie van 10 dagen en verbod op niet-essentiële reizen

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) staat achter het voorstel om de periode van isolatie bij een positieve coronatest te verlengen van 7 naar 10 dagen en hij steunt ook een mogelijk verbod op niet-essentiële reizen. Dat zei hij in het Vlaams parlement na vragen van Jeremie Vaneeckhout (Groen), Freya Saeys (Open Vld), Hannes Anaf (sp.a) en Katrien Schryvers (CD&V).

Nu er ook in ons land meer gevallen van de Britse variant opduiken, gaan er stemmen op om de verplichte isolatieperiode na een positieve test te verlengen van minimum 7 naar minimum 10 dagen. "Ik denk dat er veel goede redenen zijn om dat te overwegen", zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. "De Britse variant zorgt niet alleen voor een hogere besmettingsgraad, maar ook voor een langere besmettingsduur", aldus de CD&V-minister.

Nu al wordt er volgens Beke door het Agentschap Zorg en Gezondheid aan de mensen die besmet zijn met de Britse variant gevraagd om vrijwillig 10 in plaats van 7 dagen in isolatie te gaan.

Het voorstel voor een verlenging van de isolatieduur wordt vandaag besproken op een nieuwe vergadering van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC).

Beke toont zich ook een voorstander van een verbod op niet-essentiële reizen. "Ik zou iedereen afraden om met de krokusvakantie op reis te gaan. Als er een voorstel komt om niet-essentiële reizen te verbieden, zal ik dat steunen", aldus Beke. "We hebben in de kerstvakantie gezien wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn".

Wie nu naar het buitenland reist, neemt volgens Beke "nodeloze risico's". "We zitten volop in de uitrol van de vaccinatiestrategie. Ik zou het erg vinden als dat voor een stuk teniet wordt gedaan".

De verwachting is dat het Overlegcomité van vrijdag zich buigt over mogelijk strengere regels omtrent buitenlandse reizen. Eerder op de dag had ook CD&V-voorzitter Joachim Coens al gepleit voor een tijdelijk verbod op "niet-essentiële, niet-professionele reizen".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.