Antwerpse huis- en spoedartsen roepen op om vrijwillig in lockdown te gaan

De Antwerpse huisartsenkringen en spoedartsen doen een oproep aan alle Antwerpenaren om vrijwillig in lockdown te gaan en "terug in hun kot te kruipen", nu de cijfers van nieuwe besmettingen in de stad zo alarmerend zijn. "Het is hoog tijd om op te roepen tot burgerzin", klinkt het in een open brief. "We moeten er echt voor zorgen dat we er nu voor zorgen dat we de tweede golf gaan afvlakken."

De druk op de Antwerpse huisartsen wordt steeds groter: elke dag zijn er meer positieve patiënten en er moeten steeds meer mensen getest worden.

"Wij maken ons echt zorgen", zeggen de artsen via hun koepel Domus Medica. "De gouverneur vraagt te beperken tot één of twee vaste vrienden. Daar kunnen we ons in vinden. Het wordt echt belangrijk om andere plaatsen van samenkomsten te vermijden. We denken hierbij in het bijzonder aan huwelijken - waar die ook plaatsvinden -, kermissen en spontane sportmanifestaties op pleintjes en parken. We weten met zekerheid sinds vandaag dat daar de grote besmettingshaarden zaten de afgelopen week. We willen vermijden dat er op deze manier nog meer verspreiding komt."

De artsen wijzen erop dat Antwerpen in feite een rood gebied is geworden. "Mocht je naar Antwerpen op vakantie komen, zou je bijna in verplichte lockdown moeten bij terugkeer", stellen ze. "We vragen de Antwerpenaren mee verantwoordelijkheid te nemen om voor elkaar te zorgen. Ga terug naar a kot."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.