Antigifcentrum krijgt 15 procent meer oproepen binnen sinds start coronacrisis

Sinds het begin van de coronacrisis heeft het Antigifcentrum 15 procent meer oproepen gekregen. In april kwamen er zo ongeveer 1.000 oproepen meer binnen dan vorig jaar. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het gaat om allerlei types vergiftigingen en ongelukken. Het centrum zag een forse stijging in middelen- en alcoholintoxicaties en het aantal oproepen over ongelukken met bleekwater is zelfs vertwaalfvoudigd. Het Antigifcentrum krijgt sinds het begin van de coronacrisis meldingen binnen van mensen die experimenteerden met bleekwater om zich te ontsmetten. Zo werd het gebruikt als handgel of werd het in het bad gedaan, met brandwonden en irritaties als gevolg. Ook het aantal ongelukken met brandalcohol of spiritus kende de afgelopen weken een stijging.

Het Antigifcentrum roept op om reinigingsproducten nooit te mengen en bussen bleekwater niet over te gieten in andere flessen. Daarnaast waarschuwt het ook voor valse anti-coronamiddeltjes die online verkocht worden, zoals middelen op basis van etherische en essentiële oliën die in hoge doseringen giftig kunnen zijn.

In het radioprogramma De Ochtend suggereerde directeur Dominique Van Dijck ook een mogelijk verband met de uitspraken van Donald Trump over het gebruik van bleekwater tegen covid-19.

> Lees ook: Trump zegt dat hij elke dag hydroxychloroquine neemt 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.