Amper nieuwe vrijwilligers voor 'Help de helpers' tussen juni en oktober

Tussen juni en oktober hebben zich amper 129 mensen aangediend voor het vrijwilligersplatform 'Help de helpers'. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) heeft opgevraagd bij minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Sintobin dringt aan op een reactivering van het platform. Hij stelt zich ook vragen bij het nut van een nieuw - tweede - platform van minister Crevits dat mensen uit de horeca- en evenementensector moet aantrekken voor de zorg.

Op 6 april 2020 lanceerde de Vlaamse regering het platform 'Help de Helpers' om vrijwilligers te kunnen inzetten in ziekenhuizen en zorginstellingen die nood hebben aan extra personeel. Op het moment van de lancering was er al een medische reserve van 3.500 mensen (o.a. artsen, paramedici, verpleegku ndigen, verzorgenden en zorgkundigen).

Uit de cijfers van minister Beke blijkt dat het platform in de eerste weken nog wel succes had, met 2.417 registraties in april en 305 in mei. Maar nadien gaan de cijfers pijlsnel omlaag. Tussen juni en oktober gaat het alles samen om amper 129 registraties, met een dieptepunt van 13 in september.

"Verre van een succes", zegt Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin. Dat er nu een bijkomend platform wordt opgericht (helpindezorg.be) om tijdelijk werklozen naar een ondersteunende job in de zorg te begeleiden doet bij de VB'er ook de wenkbrauwen fronsen. "Het is mij absoluut niet duidelijk waarom de Vlaamse regering er niet in slaagt om één efficiënt werkend platform voor de zorgsector te organiseren. Met het creëren van een nieuw platform zorgt men opnieuw voor onduidelijkheid en worden tijd en middelen verspild", aldus Sintobin.

"In plaats van iets nieuws in het leven te roepen zouden ministers Beke en Crevits best eens samen aan tafel zitten om het platform 'Help de Helpers' op punt te zetten", zegt Sintobin.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.