Alle indicatoren in dalende lijn, maar besmettingscijfers dalen minder snel

Voor het eerst sinds lang zitten alle coronacijfers in dalende lijn. Dat zei Steven Van Gucht, de interfederale woordvoerder over het coronavirus. Daarbij is het opmerkelijk dat ook eindelijk het aantal patiënten op intensieve zorg "duidelijk" afneemt. Wel begint het aantal besmettingen minder snel te dalen.

Er liggen nu 1.359 patiënten op intensieve, meer dan 100 minder dan tijdens de piek op 9 november. Vorige week werden er gemiddeld ook 185 overlijdens per dag toegeschreven aan COVID-19, 5 procent minder dan de week ervoor - en een eerste daling sinds enkele weken. De piek van de tweede golf lijkt zo op 6 november te hebben gelegen, toen er 216 overlijdens werden geregistreerd. Er liggen nu 6.264 patiënten in het ziekenhuis, 1.200 minder dan op de piek op 3 november.

In vele andere landen dalen de besmettingscijfers minder snel of stijgen ze zelfs, merkte Van Gucht op. "Maar het aantal ziekenhuisopnames is nog altijd heel hoog en hoger dan in de meeste andere landen", zei hij.

Ook de besmettingscijfers dalen dus, maar die daling begint minder snel te gaan. Er waren de voorbije week gemiddeld 4.805 besmettingen per dag, 39 procent minder dan de week ervoor, of een halvering om de 10 dagen. "Tot voor kort bedroeg de daling 50 procent, een halvering om de 7 à 8 dagen", zei Van Gucht.

De vertraging is merkbaar in alle provincies en voor alle leeftijden. In Oost-Vlaanderen, Limburg en Waals-Brabant gaat het al zelfs om een stagnatie.

Wat de oorzaak is van de trend is nog onduidelijk, zei Van Gucht. Het is ook afwachten of ze zich effectief doorzet. Maar in elk geval heeft ze niet te maken met de heropening van de scholen, want dat effect is nog niet merkbaar in de cijfers. Ook de teststrategie is nog niet veranderd. Dat gebeurt pas komende maandag.

De helft van alle besmettingen doet zich voor bij 30- tot 60-jarigen. De piek van het aantal gevallen bevindt zich momenteel bij mensen van 50 jaar oud.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.