Al meer dan 1 miljoen coronacertificaten verdeeld

Al meer dan 1 miljoen Europeanen hebben een coronacertificaat ontvangen. Dat heeft Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders  gezegd in het Europees Parlement.

Over de invoering van een digitaal EU-covid-certificaat bereikten de onderhandelaars van de EU-lidstaten en het parlement enkele weken geleden al een akkoord. Vooraleer het parlement dat akkoord later op de dag formeel bekrachtigt, hield het dinsdagochtend een laatste debat over het certificaat.

Hoofdonderhandelaar Juan Fernando Lopez Aguilar benadrukte dat dankzij het document het vrij verkeer in de Schengenzone kan worden hersteld. Het aan banden leggen van het personenverkeer is volgende de Spaanse sociaaldemocraat "een van de meest ernstige gevolgen van de pandemie".

Ten laatste op 1 juli moeten alle 27 EU-landen gestart zijn met de verdeling van coronacertificaten aan wie een Europese reis wil maken. Pro memorie: al wie gevaccineerd is tegen covid-19, een recente negatieve PCR-test kan voorleggen of hersteld is van de ziekte kan een certificaat krijgen.

Assita Kanko (N-VA) zal met haar partij voor het certificaat stemmen. "Wat je moet hebben om op reis te gaan, voor werk of plezier, wordt veel duidelijker. Hopelijk ontstaan er niet te veel kinderziektes bij de invoering. We mogen geen chaos vervangen door een andere chaos en moeten dus de vinger aan de pols houden wanneer zaken scheef dreigen te lopen." Ze vindt het certificaat geen wondermiddel, "maar een instrument dat de toerismesector en de relance van de economie terug op gang moet helpen brengen".

Negen EU-landen zijn al met de verdeling van het certificaat gestart: Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Kroatië,  Polen, Litouwen, Spanje en Tsjechië. Volgens Europees commissaris Reynders reikten zij al meer dan 1 miljoen certificaten uit. "In de komende weken en maanden zullen er nog veel meer volgen", voegde hij toe. Reynders is binnen de Commissie verantwoordelijk voor de uitrol van het certificaat.

Hij ziet ook toe op de onderhandelingen met de EU-landen over de coördinatie van de nationale reismaatregelen. De lidstaten blijven zelf bepalen onder welke voorwaarden ze reizigers en terugkerende landgenoten binnenlaten, maar als het van de Commissie afhangt moeten volledig gevaccineerde personen die over een certificaat beschikken 14 dagen na hun laatste dosis sowieso vrijgesteld worden van tests of quarantaine. In België besliste het Overlegcomité al dat voorstel te volgen. Wie uit een zone met heel hoog risico komt - en waar dus zorgwekkende en mogelijk meer besmettelijke coronavarianten rondwaren - moet bij terugkeer in ons land sowieso tien dagen in quarantaine met een verplichte PCR-test op dag 1 en dag 7, ongeacht de vaccinatiestatus. Ook de Commissie is van o ordeel dat niet-essentiële reizen naar zulke gebieden sterk moeten worden ontmoedigd.

Reynders is er naar eigen zeggen van overtuigd dat er over enkele dagen een akkoord uit de bus kan komen over een gecoördineerde aanpak in de lidstaten. Het is dan aan de 27 landen om hun eigen aanbeveling op te volgen. Tom Vandenkendelaere (CD&V) riep hen op hun maatregelen zo goed mogelijk te stroomlijnen en vooral de kinderen en jongeren die nog niet gevaccineerd zijn niet te vergeten. "De kans bestaat dat elke lidstaat hier anders mee omgaat, met onwerkbare gevolgen voor jeugdverenigingen, reisorganisaties of gezinnen", waarschuwde hij.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.