Actie Palliatieve Zorg met apotheker als 'laagdrempeligste' zorgverlener

Apothekers zijn als meest laagdrempelige zorgverlener een ideale schakel om bij te staan in dit proces. Ze kunnen onder meer een luisterend oor zijn voor hun patiënten, advies geven over medicatie en doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp, aldus het Vlaams Apothekers Netwerk.  

De lokale huisapotheker kan vanaf vandaag de vernieuwde brochures over het plan krijgen en verspreiden via de apotheek. Deze brochures zijn een goede aanleiding voor een gesprek over palliatieve zorg.  

“Van versnippering samen naar een nieuwe bladzijde. We willen dat de burger weet waar hij of zij naartoe kan voor àlle info rond het levenseinde, namelijk het LEIFplan, LEIF.be en de LEIFlijn”, aldus professor Wim Distelmans, hoogleraar aan de VUB en voorzitter LEIF.  

De palliatieve zorg in Vlaanderen en Brussel behoort tot de wereldtop. Toch is de zorg nog te weinig bekend en gebeurt de hulpverlening te verspreid. Daarom wil Actie Palliatieve Zorg de krachten bundelen om zo de mogelijkheden omtrent palliatieve zorg en levenseinde beter ingang te doen vinden in de brede samenleving. 

De palliatieve zorgverlening in Vlaanderen en Brussel mag dan heel hoog aangeschreven staan, de problematiek is nog onvoldoende bekend bij vele burgers en andere stakeholders. Om daar verandering in te brengen, houden het Forum Palliatieve Zorg Brussel-Halle-Vilvoorde, het Netwerk Levenseinde en Kom op tegen Kanker de Actie Palliatieve Zorg boven de doopvont. Bedoeling is om op die manier z owel op korte als op langere termijn de krachten te bundelen om palliatieve zorg in Vlaanderen beter bespreekbaar te maken.

Primordiaal daarbij is dat de burger centraal komt te staan. Iedereen kan namelijk een toekomstig patiënt worden, klinkt het, want alle chronische aandoeningen (zoals bijvoorbeeld diabetes) worden per definitie als palliatief beschouwd. De bedoeling is dan ook om palliatieve zorg en levenseinde beter bespreekbaar te maken. Dat gebeurt in een eerste fase onder andere met een vernieuwd LEIFplan dat vanaf vandaag beschikbaar is bij alle apothekers en een vernieuwde website (www.leif.be).

Daarnaast ijvert de nieuwe organisatie er ook voor om wetenschappelijk kennis in mensentaal beschikbaar te maken en informatie te verstrekken over de administratieve mallemolen die met palliatieve zorg gepaard gaat. Bovendien wil Actie Palliatieve Zorg ook fungeren als aanspreekpunt voor de overheid en ijvert het voor een verplicht vak palliatieve zorg in opleidingen aan universiteiten en hogescholen.

Op langere termijn wil de organisatie onder meer inzetten op een betere erkenning en financiering en ervoor ijveren om de wet op palliatieve zorg omgezet te zien in concrete uitvoeringsbesluiten.

"Dit is het moment om ons te verenigingen", klinkt het bij Marc Michils, de directeur van Kom op tegen Kanker dat met 'het palliatief debat' de bal aan het rollen bracht. Daarom lanceerde hij een oproep naar de hele sector om een samenwerking aan te gaan. "De belangen zijn heel groot, want het gaat om een enorm belangrijke fase in het leven van zovele mensen", besluit hij.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.