Aantal hospitalisaties blijven dalen, besmettingen stijgen minder fors

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames laat voor de tweede dag op rij een daling zien met 7 procent. In de periode van 9 tot en met 15 januari werden dagelijks gemiddeld 121 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Er liggen volgens de meest recente cijfers daarmee 1.877 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (-6 procent in vergelijking met een week eerder), van wie 343 patiënten intensieve verzorging nodig hebben (-9 procent).

In de periode van 6 tot en met 12 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 51,7 mensen door het virus, 17 procent procent minder dan in de week daarvoor. Alles samen bezweken in ons land sinds het begin van de pandemie al 20.352 mensen aan COVID-19.

Hoewel het aantal coronabesmettingen in ons land nog altijd blijft stijgen, lijkt die toename zich wel minder sterk door te zetten. Het gemiddelde dagcijfer lag van 6 tot en met 12 januari met 2.037 nieuwe gevallen 17 procent hoger dan de voorgaande periode van zeven dagen. Vrijdag werd nog een stijging met 24 procent gemeld, de dag voordien ging het om een stijging met 28 procent.

De besmettingen namen het sterkst toe in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (+45 procent), gevolgd door de provincie Waals-Brabant (+32 procent), Limburg (+17 procent) en Vlaams-Brabant (+17 procent).

Het reproductiegetal gebaseerd op het aantal ziekenhuisopnames ligt momenteel op 0,943. Om het aantal gevallen van COVID-19 terug te dringen, is een reproductiegetal onder de 1 nodig. Het reproductiegetal op basis van het aantal nieuwe gevallen ligt op 1,032.

Tot nu toe werden in totaal 675.089 bevestigde gevallen gemeld: 43 procent daarvan in Vlaanderen, 42 procent in Wallonië en 13 procent in Brussel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.