60 procent meer patiënten die programma "compassionate use" volgen

In 2018 heeft 60 procent meer patiënten een programma "compassionate use" gevolgd, waarbij ze geneesmiddelen gebruiken die nog niet op de markt zijn. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Patiënten die het programma "compassionate use" volgen, zijn patiënten die uit medische behandeling zijn, bij wie de bestaande behandeling niet werkt of bij wie gewone geneesmiddelen niet werken. Via "compassionate use" kunnen die toch geneesmiddelen gebruiken die nog geen vergunning hebben, nog in proeffase zijn en dus nog niet op de markt zijn.

"Zo krijgen zij de kans om een nieuwe behandeling te krijgen. Voor sommige patiënten kan dat van levensbelang zijn", luidt het bij de persdienst van het FAGG.

In 2017 waren er 25 programma's terwijl het in 2018 om 38 programma's ging die werden ingediend door de firma's bij het FAGG. Dat is een stijging van 60 procent. Voor elk dossier wordt bekeken hoeveel patiënten er kunnen opgenomen worden in de programma's. Dat waren 2.222 potentiële patiënten vorig jaar tegenover 746 in 2017.

Een sluitende verklaring voor die stijging heeft het FAGG niet. "Mogelijk is de stijging te verklaren door het wetgevende kader dat nog niet zo oud is. De firma's raken nu stilaan op kruissnelheid. En mogelijk zijn dokters ook steeds meer op de hoogte van het bestaan ervan."

De veiligheid van geneesmiddelen onderging volgens het FAGG een positieve evolutie door een stijging van het aantal meldingen van bijwerkingen van geneesmiddelen. Ieder jaar opnieuw investeert het FAGG in het sensibiliseren van het grote publiek en gezondheidszorgbeoefenaars om bijwerkingen van geneesmiddelen te melden. In 2017 waren er ongeveer 10.000 meldingen en in 2018 steeg dat tot ongeveer 11.000.

"Dat is een goede evolutie. Iedereen ziet het belang om bijwerkingen te melden en dat helpt ons om verder te onderzoeken wat er mis is met sommige geneesmiddelen", luidt het nog. Een mogelijke verklaring van de stijging is het feit dat sinds 2018 fabrikanten ook niet-ernstige bijwerkingen moeten melden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.