6.000 vaccinaties moeten anders worden ingepland na beslissing over AstraZeneca

De beslissing om het coronavaccin van AstraZeneca de komende vier weken enkel nog aan mensen van 56 jaar en ouder toe te dienen, heeft maar een kleine impact op de Belgische vaccinatiecampagne. Dat hebben de federale en Vlaamse ministers van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Wouter Beke (CD&V)  gezegd in De Ochtend op Radio 1. Volgens Beke moeten in Vlaanderen 6.000 geplande vaccinaties op een totaal van ongeveer 1 miljoen anders worden ingepland.

De beslissing over het AstraZeneca-vaccin heeft "quasi geen impact", zei Beke. Sowieso komen nu de 65-plussers en de mensen met onderliggende aandoeningen aan bod voor een vaccinatie. De 6.000 prikken die "herboekt" moeten worden, betreffen vooral jonge stagiairs in ziekenhuizen en zorgvoorziening en. Zij zullen dus niet met het AstraZeneca-vaccin ingeënt worden.

Zowel Beke als Vandenbroucke benadrukte dat uit het onderzoek van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) gebleken is dat 18 mensen overleden zijn aan bijwerkingen van AstraZeneca, op een totaal van 25 miljoen toegediende dosissen. "U laten vaccineren is dus een veel beter wapen tegen dit virus dan u niet laten vaccineren", zei Beke. Hij roept mensen die symptomen van eventuele bijwerkingen ervaren wel op hun huisarts te contacteren.

Vandenbroucke was wel kritisch voor het EMA. "Wij wilden dat het een wat grondiger analyse had gemaakt over het risico op bijwerkingen per leeftijdsgroep. Ik was op de vergadering van de Europese ministers van Volksgezondheid gisteren niet de enige die dat zei." België wil ook meer duidelijkheid van het EMA over de tweede dosis van het coronavaccin. Wanneer moet die precies worden toegediend? Kan na een eerste prik met AstraZeneca een ander vaccin gebruikt worden voor de tweede prik?

Het EMA zelf zei woensdag dat het voorlopig over te weinig gegevens beschikt om een risicoanalyse per leeftijdsgroep te kunnen maken. Ook wat de tweede dosis betreft, ontbreken nog data. "De gerapporteerde bijwerkingen hebben enkel betrekking op de eerste dosis, maar dat kan liggen aan het feit dat er nog maar weinig tweede doses zijn toegediend", zei Sabine Straus, de voorzitter van het PRAC-comité van het EMA op een persconferentie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.